onsdag, juli 11, 2007

Bakom kulisserna på Allsång på Skansen

Håll i er, för nu ska jag hylla Aftonbladets nöjesredaktion och dissa public service, och det är banne mig inte ofta.

Aftonbladet gör idag en grej på att 80 procent av artisterna som under sommaren uppträder i idylliska Allsång på Skansen är män. De intervjuar programmets projektledare Gunilla Nilars som gör klavertramp efter snedsteg och krånglar till begreppen så det skriker om det.

”80 procent av artisterna som uppträder i sommar är män.
– Så tycker jag det är varje år. Förra året skojade vi till och med om det, säger Gunilla Nilars.
Det är ju knappast bättre i år?
– Man pratar om kvotering i alla sammanhang, men här vet jag inte ... Vi kan inte ta bort en bra artist bara för att få in en tjej.”

Ser ni det också framför er? De sitter på sitt spånmöte en ruggig marsdag på Sveriges television med en lista med 100 procent män framför sig. De stryker några namn, stoppar in några tjejer istället och säger till slut ”Nä, nu räcker det”.

”Finns det inga bra kvinnliga artister i Sverige?
– Jo absolut, men då är vi tillbaka till sådana som Lena PH och de har varit med så många gånger.
Vi har så många aspekter att tänka på. Artisterna ska till exempel vara bra musikaliskt och skilja sig åt.”

Tillbaka till spånmötet igen, de kommer tillbaka från en rök- och toalettpaus och ska fundera på programmet den 10 juli när någon plötsligt utbrister ”Nu har jag det! Vad säger ni om Jerry Williams, Lasse Berghagen, Lasse Holm och Roland Cedermark i samma program?”. De andra spontanapplåderar åt idén att ha fyra män i åldern 62-69 år som gäster och konstaterar att ha en söderkis som sjunger ABBA, en gammal allsångsledare som ger ett par långkalsonger till den nya allsångsledaren och en man på dragspel, det är minsann att ge uppdraget Artisterna ska skilja sig åt en helt ny innebörd. Programmet för den 10 juli är nästan klart alltså, men var kommer då Salem al Fakir in i bilden undrar ni?

”Ska inte SVT stå för bland annat jämlikhet och mångfald?
– Det är inte så att vi negligerar det. Salem är väl en mångfaldare.”

Spånmötet borstar bort wienerbrödssmulorna från dagordningen när någon försynt påpekar ”Men hörrni, är det inte väldigt många vita medelålders män på vår lista nu?”. Det suckas och pustas på Sveriges television och muttras om att ”Är det inte brudarna så är det blattarna”. Men så kommer någon på att programledaren på Bolibompa har ju en brorsa som är poppis nu och de är ju sådana där nysvenskar så det passar ju bra.

Då vet vi alltså hur det ligger till, männen är ”bra artister” kvinnorna är ”tjejer” och Salem Al Fakir är ”en mångfaldare”.

Aftonbladets artikel "Gubbsång på Skansen" hittar du i sin helhet här

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Fan vad sant. Reagerade själv lite på det igår, förutom kön också på ålder vid det tillfället. Den artikeln i AB kan man använda på feministpass framöver kan jag säga... Usch.

10:27 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh, vilket bra inlägg! Heja heja!
Reagerade lite på Nilars citat "Vi kan inte ta bort en bra artist bara för att få in en tjej". Som om alla bra artister var män och alla kvinnliga artister bara var "tjejer".
Du har så många poänger så jag vet inte var jag ska börja... Tokbra helt enkelt! Artisterna skiljde sig ju verkligen åt i tisdags... Not.

2:50 fm  
Anonymous Anonym said...

Tar aldrig feminismen semester? Kvalitet måste väl ändå gå före tjoltyg på fina Skansen. Tyckte det var ett balanserat program nu senast. Mer Lasse Berghagen, han gav aldrig den där feminismen en chans. Och det gick ju bra!

2:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home