torsdag, december 04, 2008

Föräldrakärlek

Efter årsskiftet kommer kids som är födda efter 31 oktober i år att få pneumokockvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. Vid förra bvc-besöket fick vi information om att A också kan få det, om vi står för kostnaden själva, 500 pix tre gånger nästa år. Bvc-sköterskan försäkrade att man inte är en dålig förälder om man väljer att inte vaccinera och att det är "ungefär fifty-fifty" med hur föräldrar gör. Dagens lilla bloggtext handlar inte om kostnaden eller om huruvida man ska vaccinera eller inte, utan den information vi fick i samband med besöket. Den skriftliga information vi fick var en broschyr och den muntliga information vi fick var hur det rent praktiskt går till, samt rådet att googla prevenar för att lära oss mer och se hur andra föräldrar har resonerat. Broschyren är utgiven av Wyeth AB, alltså det läkemedelsföretag som säljer vaccinet. Om man på deras hemsida klickar på rubriken Om Wyeth och sedan Fakta får man bland annat veta att företaget under 2006 varje dag satsade 58 miljoner kronor på utvecklandet av nya mediciner och att försäljningen i Norden "ökat drastiskt". Klart att dom vill dra in ännu mera cash, frågan är väl om barnavårdscentralerna ensidigt ska hjälpa till. Uppgiften borde vara att ge föräldrar möjlighet att göra ett så bra val som möjligt, baserat på så mycket oberoende information som möjligt. Men samtidigt som personalen på bvc säger att det inte handlar om dåligt föräldraskap att inte vaccinera så säger broschyren, den enda skriftliga information vi fått:

"Den här foldern handlar om varför du ska vaccinera och hur du kan skydda ditt barn mot just de här farliga bakterierna."

"Vaccinerar du barnet, så skyddas du inte bara det dyraste du har, utan även farmor och farfar, mormor, morfar, hela tjocka släkten och alla andra som älskar att pussa den lilla gullungen. Det blir ett (sic!) ordentligt bonus för alla. I läkarvärlden kallas det flockimmunitet. Man kan också kalla det kärlek"