onsdag, april 15, 2009

Pengar



Vi vaknade till en onsdag fylld av förkylning och feber. Lilltjejen har haft en jobbig dag med bebismått mätt. Hennes näsa är täppt och hennes övertygelse är just nu att man snyter sig i handen och försöker äta upp näsdukarna.

Min kväll spenderades på s-föreningsmöte. Vi inledde arbetet med det lokalpolitiska program som ska tas fram och tid ägnades åt diskussioner om det aktuella politiska läget. Fokus var naturligtvis på den vårbudget som regeringen presenterade idag. Thomas Östros har under dagen på ett effektivt vis slagit hål på regeringens resonemang som till en början framstod som storsatsningar på att få fler i arbete. Östros efterlyser, med all rätt, satsningar på mer yrkesutbildning.

Kommuner och landsting, socialdemokratiska som borgerliga, har bett om mer pengar, mer statligt stöd för att klara välfärden för sina invånare. Regeringen ger en del, men det räcker inte - om detta vittnar kommuner runt om i Sverige. När kommunernas ekonomi stramas till är det verksamhet som ligger närmast människor som drabbas. Det är barngrupperna i förskolan som blir större och äldreomsorgen som får spara. Det är väl ingen vild gissning att lilltjejens första tid på förskola i början på nästa år kommer att präglas av fler och fler kompisar men lika många (eller i värsta fall färre) förskolelärare. Att regeringen inte är tillräckligt aktiva är inte oväntat, men likväl obehagligt.