söndag, juli 22, 2007

Min morgon

Tur att jag stängde takfönstret innan jag gick och la mig igår kväll. Det ösregnar på mig och lilla huset vid havet. Vädret hindrade dock inte mig från att bege mig ut på morgonpromenad, den här gången med Peter Settmans sommarprat i lurarna, och ipoden noga inslagen i en fryspåse som skydd mot regnet.

Min runda, som tar ungefär 45 minuter att gå, börjar vid dansbanan. För ett halvt dygn sedan var lamporna tända, orkestern spelade och människor i den övre medelåldern dansade foxtrot och annat man måste kunna när man ska dansa på dansbana eller på finlandsbåt. Nu är det bara blött. Jag fortsätter via småbåtshamnen över bron och irrar runt bland de små gatorna och de välskötta trädgårdarna. Sen upp via Rååvägen, förbi tobaksaffären vars kvällstidningslöpsedlar idag basunerar ut information om sommarens väder och den billigaste bensinen. Vissa dagar står det om Prinsessan Madeleine och i sällsynta fall till och med om något som faktiskt hänt i världen. Men nu, väder och bensin alltså. Tobaksaffären ligger precis bredvid Pingvinpress som var ett stående skämt mellan mig, E och våra småsystrar på somrarna. För hur pressar man egentligen en pingvin? Annars har affärerna här inte så uppseendeväckande namn, lokalpatriotismen är stor, de flesta affärer heter något med anknytning till samhället. Jag går förbi Folktandvården på Råå, Sömmerskan på Råå, Annchen på Råå och Rååboden.

När vägskyltarna pekar vänster mot Rååcamping svänger jag av ner mot havet. Förbi den lilla sjöboden med bänken som de skrivit ”Slå dig ner en stund” och ”Gör man ingenting kan man uppleva mycket” på. Havet är alldeles stilla idag och har samma grå färg som himlen. Ganska fint faktiskt. Förbi minigolfen, Sommarköket och badet. Luckan är stängd idag men skylten där det bland annat står ”önskar ni bada i mässingen taga damer till vänster och herrar åt höger” är alltid uppe. Funderar lite på killen som brukar sitta innanför den nu stängda luckan, vad kan det tänkas stå i hans anställningsavtal? Du behöver inte komma när det regnar kanske. Och hur är det med tjejerna vid minigolfen som också är stängd på grund av regnet? Sitter de hemma med magont och förbannar det svenska sommarvädret?


Morgonpromenaden fortsätter förbi Wärdshuset som har grillning och underhållning med trubaduren Frazze på torsdagar, längs kajen och hem igen. När Peter Settman avslutar sitt sommarprogram med prat om toalettpapper sjunker jag ner i soffan med vaniljfil och havrepuffar. Äntligen, äntligen frukost.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

”Gör man ingenting kan man uppleva mycket”- schyst motto! =)

1:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home